För tillfället tar jag inga nya uppdrag.

Om mig

OM MIG

Vid en förlossning föds en människa och en eller flera föräldrar blir födda på nytt. En familj blir till eller förändras. Jag är doula för att jag vill stötta människor i de största händelserna i livet – när vi föds och när vi blir föräldrar. Jag tror på att vi alla stärks som föräldrar av positiva förlossningsupplevelser, och jag vill göra allt för att första mötet mellan barn och föräldrar ska bli lugnt och tryggt.

Jag är utbildad ODIS-doula, Aktiv Baby Instruktör och har en Masters of Science i Antropologi. Det är ett stort intresse för mig hur förlossningar äger rum och upplevs på oändligt många olika sätt. Tvärs över hela världen delar människor de grundläggande villkoren att vi föds och föder barn. Ändå är varje förlossning en helt unik händelse som föräldrar bär med sig resten av livet.

Jag hittar stor inspiration i Anja Bays metod ”Smärtfri förlossning” och teknikerna i ”Föda utan rädsla” av Susanne Heli. Förutom svenska pratar jag danska, engelska och spanska.

Signe Svalgaard Nielsen

ODIS-utbildad doula

ANDRA BERÄTTAR

Jag träffade Signe för första gången under aktiv förlossning, då hon var vår back up-doula och vår inplanerade doula hade fått förhinder. Trots att jag initialt inte hade förmågan att ens titta upp när hon kom in i rummet kände jag mig direkt väldigt trygg, Signe utstrålade nämligen trygghet och stabilitet från första stund. Hon verkade veta precis hur mycket hon skulle ta för sig utan att vara i vägen och hittade en perfekt balans mellan att hålla sig i bakgrunden och ge mig den närhet och kontakt jag behövde. Det är nu 5 månader sedan jag födde mitt barn och jag hoppas att vi kan ha med oss Signe den dagen vi i framtiden förhoppningsvis är på förlossningen på nytt. Jag upplevde att Signe gjorde sitt allra yttersta för att jag skulle få en positiv förlossningsupplevelse – vilket jag fick. Kan varmt rekommendera att ta stöd av Signe när du föder ditt barn. Ska jag beskriva henne med bara tre ord säger jag: Lugn, varm och närvarande.

Nathalie

Tack Signe för ditt stöd, din närvaro och din värme! Du kom när vi behövde dig som mest och fanns med oss hela vägen. Att känna att du var där för oss, med oss, både fysiskt och mentalt. Att veta att du visste vad vi oroade oss för, vad vi hade gått igenom och vad vi hade för förhoppningar och mål. Att ha dig där som en länk mellan oss, barnmorskor och läkare, att du kunde föra min och Claras talan när det var som allra mest intensivt. Det betydde så otroligt mycket. Det var en svår förlossning upplevde jag, det var långdraget och vi blev väldigt trötta, men på något sätt fortsatte vi ändå. Clara orkade, för hon kände att vi var där. Vi var ett team och vi hade ett mål. Det gjorde hela skillnaden. Sen kom han tillslut, Elis. Du var ovärderlig att ha med och jag är så tacksam för att du var där! 

Henning

Efter ett och ett halvt dygn med kraftiga förvärkar och två sovdoser som knappt gav mig någon sömn ville min sambo Henning att vi skulle ringa hem Signe. Vi hade egentligen tänkt ringa henne när vi blivit inskrivna på förlossningen, det kändes naturligast så. Men i det läget var vi så trötta och behövde ny energi för att över huvud taget klara förlossningen kändes det som. Signe kom hem till oss klockan fem på morgonen. Plötsligt kändes det naturligt att ta emot hjälp och hon kunde avlösa Henning som äntligen fick sova ordentligt. Jag och Signe arbetade oss igenom värk efter värk och hon kunde också hjälpa mig att somna mellan värkarna. Följande förmiddag åkte vi in till förlossningen allihopa, då var vi redan ett team, jag, min sambo och Signe. Äntligen blev jag inskriven. Allt var lugnt. Jag och Henning installerade oss i rummet. Signe höll sig i bakgrunden, satt och virkade i en fåtölj. Ju mer intensiv förlossningen blev desto mer aktivt blev arbetet mellan mig, och Signe. Hon fyllde en roll medan Henning hade en annan. Jag blev lugn av att ha henne vid min sida och hon fick mig att känna att jag gjorde ett fantastiskt jobb och att jag var stark. En väldigt viktig del som Signe fyllde var att hon tydligt förmedlade mina önskemål till barnmorskan. Önskemål som jag i stunden glömt eller inte var förmögen att uttrycka. Eftersom att vi samtalat om hur jag ville ha det så kunde hon utifrån situationen föreslå en ställning eller fråga barnmorskan om jag kunde krysta etc. När värkarna var som mest smärtsamma hjälpte hon mig med massage i ländryggen. Tillsammans tog vi, jag Henning och Signe, oss igenom en rätt komplicerad förlossning. Min önskan var att få föda vaginalt och den önskan uppfylldes. Men ett tag såg det kritiskt ut och jag vet inte om jag hade fått uppleva den vaginala förlossning som jag visste att jag ville uppleva om det inte varit för att vi hade Signes stöd. Trots en lång och komplicerad förlossning kände jag mig inte rädd. Trots att mycket inte blev som jag önskat känner jag mig glad och tacksam över min förlossning med Elis, som i skrivande stund är åtta månader.

Clara

Newborn baby first days with his father